U bent hierJins

Jins

Jins, wie zijn ze, wat doen ze?

Wanneer givers 17 zijn geworden in het vorige werkjaar, worden ze dit jaar brutaal weggerukt van hun vertrouwde makkers en vormen ze een afgesloten groepje (meestal van een 10-tal). Zij vormen de JINS.

« Jins, gun ze hun jaar », wordt weleens gezegd binnen VVKSM-kringen, en dat is ook wat wij proberen te realiseren binnen den 43. De jins zijn onze oudste leden, en gedurende het jinjaar bepalen zij zelf in grote mate wat er gebeurt. De ‘begeleiding’ gaat mee op in hun ideeën en tracht alles in een samenvloeiend geheel te gieten.

Hun jaar bestaat vooral uit drie soorten activiteiten: de financiële activiteiten, om zo het geld te verzamelen dat ze broodnodig hebben om hun buitenlands kamp te kunnen financieren en die vanwege hun enorm hoog entertainmentgehalte steeds veel volk trekken; de activiteiten die hun voorbereiden op het ‘leiding-zijn’ (af en toe tijdens het scoutsjaar bij de jongere takken een vergadering mee in elkaar gaan steken) en de belangrijkste activiteiten: gewoon fun beleven met z’n allen. De jins nemen het er van tijdens hun laatste jaar als lid.

Het jinkamp is ook hier het hoogtepunt van het jaar. Bovendien gaan de jins op kamp naar een land van hun keuze (Tsjechië, Zweden, Sicilië & Kroatië om de landen van de laatste jaren even op te noemen). Het kamp is geen scoutskamp in de zin van spelletjes spelen, trektochten, maar wel in de zin van plaatselijke cultuur opsnuiven en van de plaatselijke natuur genieten. Natuurlijk zijn er ook nog steeds echte scoutsactiviteiten voorzien.

Op kamp krijgen de jins ook hun « jinitief ». Daarbij krijgen ze nog een kleur aan hun totem toegevoegd. Een kleur die volgens hun begeleiding het best bij hen past. Deze jinitief wordt niet volgens een traditionele totemisatie gegeven, maar ook hier weer hebben de jins veel zeggenschap in hoe de ceremonie gaat verlopen.

Kortom, de jins krijgen tijdens hun laatste onbezorgd jaar de kans om zich nog eens stevig uit te leven, zonder daarbij het scoutsleven te verwaarlozen.